Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 iulie 2014

Problemele grele nu sunt pentru începători

Problemele grele nu sunt pentru începători

Acest lucru trebuie să fie clar în mintea voastră: problemele grele nu sunt pentru începători. Problemele grele sunt pentru olimpici. Acceptați diferența! Nu vă chinuiți cu iluzii. Înțelegeți că începătorii nu pot fi olimpici. Și reciproc, olimpicii nu sunt începători.

Dar care o fi deosebirea dintre problemele grele și cele ușoare sau dintre începători și olimpici? Problemele pot fi de trei categorii, în ordinea complexității:

-1). Probleme care se rezolvă cu reguli.
-2). Probleme care se rezolvă cu reguli și cu artificii.
-3). Probleme care se rezolvă numai cu artificii.

Începătorii diferă de olimpici prin faptul că ei cunosc foarte puține reguli, pe când olimpicii nu doar că cunosc aproape toate regulile, ci sunt în stare să facă și tot felul de artificii, de șmecherii, pentru a rezolva o problemă. Olimpicii sunt pasionați de matematică. Ei au investit mult timp pentru a învăța reguli și pentru a rezolva probleme din ce în ce mai complexe. Dacă ești pasionat de un domeniu, atunci vei putea rezolva probleme complexe în acel domeniu, iar dacă ești începător, va trebui să te mulțumești cu probleme simple, probleme care se rezolvă cu reguli. Desigur, dacă ești începător nu înseamnă că ești prost, ci înseamnă doar că nu ai investit timp în acel domeniu, ci în alte domenii, în care ești pasionat. Dacă îți place mult istoria, vei investi mai mult timp în istorie și vei deveni foarte bun la istorie, în detrimentul matematicii. Și reciproc, dacă ești bun la mate, s-ar putea să fii pe corigență la istorie. În plus, poți fi azi începător în matematică, iar mâine să ajungi un mare olimpic. Deci, nu te considera prost!

Descoperirea regulilor în matematică (și în orice domeniu) este o mare realizare a omenirii și este o etapă finală a luptei prin care marii matematicieni reușesc să facă sinteze, să grupeze artificiile în reguli. Voi, începătorii, bucurați-vă de existența regulilor și gândiți-vă că acestea sunt rezultatul anilor de cercetări făcute de marii matematicieni ai lumii. Învățând reguli, primiți scutirea de efortul prin care au trecut alții înaintea voastră, când încă nu se cunoșteau regulile respective. Regulile sunt sinteze, mari sinteze ale unor artificii, ale unor șmecherii. Matematicienii care au descoperit regulile au observat ceva comun la o mulțime de artificii și au publicat observațiile lor sub o formă pe înțelesul nostru ca să ne scutească de efortul de a mai face artificii.

Așadar, învățați cât mai multe reguli!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Exprimați-vă părerea despre articol sau cereți lămuriri suplimentare, ca să transmitem cât mai multă informație celor care au nevoie de ea.

Comentariul va apărea după un anumit interval de timp necesar moderării.

Legături la toate articolele din blog



Postări populare