Faceți căutări pe acest blog

luni, 22 septembrie 2014

Derivata și integrala "se simplifică" reciproc


Vă povesteam prin 31 august care este relația dintre primitiva F a unei funcții f și funcția însăși. Mai exact, știți că avem formula banală
F=f.


De asemenea, mai știm că dacă două funcții sunt egale, deci f=g, atunci și integralele lor sunt egale, adică f=g, bineînțeles, fără să uităm de constanta de integrare care face diferența dintre două primitive ale aceleiași funcții.

Mai întâi să înțelegem bine ce ne spune formula F=f și faptul că egalitatea f=g implică egalitatea f=g. Mai exact, din egalitatea F=f putem trage și concluzia că (F)=f.

Dar, din definiția funcției F ca fiind o primitivă a funcției f, știm că inff=F. Deci, putem scrie atunci mai departe că că (F)=f=F. Luând începutul și sfârșitul acestei egalități obținem, de fapt
(F)=F.


Dar această formulă nu depinde de litera pe care o folosim pentru F. Așa că putem scrie și
(f)=f

sau chiar
(g)=g,

adică orice literă ne trece nouă prin cap. Și atunci noi vom prefera să rescriem această formulă pentru litera f, care este o literă mai folosită. Deci, avem relația deosebită:
(f)=f.

Bineînțeles, nu ne-am bătut capul nici cu constanta irelevantă aici și nici cu semnul dx pe care voi trebuie să le scrieți mereu. Noi am scos aici în evidență doar esența acestei relații importante.




Exemplu

Haideți să vedem treaba asta pe un exemplu. Să vedem dacă relația este adevărată pentru o anumită funcție simplă a cărei integrală o cunoaștem bine, de exemplu, pentru funcția f=x2. Adică, să vedem dacă
(x2)dx=x2.


Pentru aceasta, avem de făcut puțină muncă. Adică, întâi trebuie să derivăm pe x2, după care să calculăm integrala din rezultat. Haideți să vedem. De la derivate știți că avem
(x2)=2x.

Așadar, trebuie să integrăm pe 2x, deci calculăm 2xdx.

Această integrală este ușor de calculat dacă știm că constanta iese în față și dacă știm formula
x8dx=x99,

pardon (că asta nu-i „formulă”), dacă știm formula
xndx=xn+1n+1.


Deci,
2xdx=2xdx=2x1dx=2x22=x2.


Iată, deci, că putem spune că
(x2)dx=2xdx=x2.


Iată, așadar, o grămadă de lucru pentru o nimica toată, când puteam observa de la bun început rezultatul. Tocmai de aceea, aveți mare grijă când întâlniți o asemenea integrală din ceva ce trebuie derivat; nu vă mai chinuiți să derivați după care să integrați derivata, ci pur și simplu scrieți rezultatul direct (cu adăugarea la sfârșit a constantei de integrare, pentru profesorii care nu se mulțumesc cu esența răspunsului).

2 comentarii:

  1. SIMPLU, PE INTELESUL TUTUROR.
    Felicitari.
    Incercati si cu derivatele si integralele functiilor supermatematice circulare excentrice
    Vezi GOOGLE Supermatematica Selariu clock pe "IMAGINI"

    RăspundețiȘtergere

Exprimați-vă părerea despre articol sau cereți lămuriri suplimentare, ca să transmitem cât mai multă informație celor care au nevoie de ea.

Comentariul va apărea după un anumit interval de timp necesar moderării.

Legături la toate articolele din blog



Postări populare