Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 octombrie 2014

O proprietate remarcabilă a rației unei progresii aritmetice


Să presupunem că este cunoscută diferența dintre doi termeni oarecare ai unei progresii aritmetice. Se pune problema dacă se poate găsi rația progresiei în acest caz.


Spre exemplu, să presupunem că este cunoscută diferența dintre termenii a9 și a5, fie aceasta egală cu 12. Cât o fi rația în acest caz?

Din definiția progresiei aritmetice, noi știm că
a9=a1+8r

și
a5=a1+4r.


Scăzând din prima egalitate pe cea de-a doua (pentru a scăpa de a1), obținem
a9a5=a1+8r(a1+4r)=a1+8ra14r=8r4r=(84)r.


Lăsăm deocamdată în suspensie acest rezultat și vă invit să analizăm și următorul raționament. Știm că un termen al progresiei poate fi definit și în funcție de a2, nu neapărat în funcție de a1. Mai exact, putem scrie și că
a9=a2+7r

și
a5=a2+3r.


Dacă am scădea cele două egalități în mod asemănător ca mai sus, am obține
a9a5=(73)r.

Ce s-a schimbat? Indicii 9 și 5 au rămas aceeași și s-a modificat doar conținutul parantezei, care din (84) a devenit (73). Conținutul parantezei, nu rezultatul! Puteam să avem o paranteză de genul (62) sau (51).

Totuși, noi preferăm să ne folosim de paranteza (95)! De ce? Pentru că aceștia sunt tocmai indicii celor doi termeni. Mai exact, avem
a9a5=(95)r.

Iar de aici rezultă că
r=a9a595.

Am scris această formulă sub această formă ca să observați care ar fi generalizarea ei. În general,  când cunoaștem diferența dintre termenii an și ak putem scrie
r=anaknk.

Cei care își amintesc de definiția derivatei dată prin
f(ceva)=limxcevaf(x)f(ceva)xceva,
vor putea face o legătură frumoasă cu această formulă. Adică, rația unei progresii aritmetice ar fi un fel de derivată pentru progresie.


Așadar, rația progresiei dată ca exemplu va fi
r=a9a595=124=3.

Dacă veți primi la bac (subiectul I) o problemă de acest gen, amintiți-vă de această formulă minunată pentru rație, asemănătoare cu definiția derivatei și astfel veți câștiga timp pentru probleme mai dificile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Exprimați-vă părerea despre articol sau cereți lămuriri suplimentare, ca să transmitem cât mai multă informație celor care au nevoie de ea.

Comentariul va apărea după un anumit interval de timp necesar moderării.

Legături la toate articolele din blog



Postări populare